Kuchnia Teneryfy
Nie da się ukryć, iż podobnie jak sama wyspa, kuchnia Teneryfy to wyjątkowo barwny i pełen zaskakujących połączeń element tutejszej kultury. Będąc tutaj warto rozsmakować się w lokalnych daniach i winach, wśród których warto skosztować w szczególności listan negro i listan bianco oraz malvasia. Na Teneryfie królują między innymi ryby i owoce morza, które stanowią bazę kuchni kanaryjskiej, jednak można posmakować również wyjątkowych dań z koziny, królików, wieprzowiny, wołowiny czy drobiu. Teneryfska kuchnia bogata jest również w świeże warzywa, oliwę z oliwek i zioła, które łączone w różnych wariacjach tworzą wyjątkowo aromatyczne, smaczne i zdrowe potrawy.
Odwiedzając Teneryfę koniecznie trzeba zasmakować w paelli – dania łączącego ryż, warzywa, owoce morza lub kurczaka czy królika. Paella wywodzi się z Walencji, jednak każdy region Hiszpanii, w tym Teneryfa, posiadają swoje własne, wyjątkowe odmiany – na Teneryfie najpopularniejsza jest ta z owocami morza. Do najciekawszych wędlin, zaliczyć można tutaj fiet – tradycyjną wędzoną kiełbasę lub jamon serrano – znaną i cenioną na całym świecie suszoną szynkę. Wśród innych smakołyków charakterystycznych dla kuchni hiszpańskiej, w regionalnym teneryfskim wydaniu znaleźć można gazpacho, tortille czy różnorodne tapas, które zachwycają przybyłych i stanowią dumę mieszkańców.
Do innych potraw wartych skosztowania podczas odwiedzin na Teneryfie zaliczyć można przysmaki typu ropa vieja – gulasz na bazie ciecierzycy, z dodatkiem cebuli, pomidorów i smażonych ziemniaków, pikantnego królika w sosie - conejo con salmorejo, czy mojo – smakowity sos na bazie oliwy z oliwek, octu, czosnku, soli, papryki (mojo rojo) lub kolendry (mojo verde) doskonale sprawdzający się jako dodatek do dań rybnych, mięs oraz ziemniaków. Prawdziwy smak Teneryfy można odkryć również w arepie – podawanej na ciepło kukurydzanej bułce z dodatkiem sera, mięs, warzyw, grzybów czy owoców morza, bądź w wyjątkowo aromatycznej kawie Barraquito – espresso połączonego z zagęszczanym mlekiem, likierem oraz skórką cytrynową.