Smaki Teneryfy
Czego spróbować podczas urlopu na Teneryfie?
Dla nas kuchnia Teneryfy jest jedną z najlepszych, to połączenie kuchni hiszpańskiej z kuchnią afrykańską i latynoamerykańska.
Polecamy małe lokalne knajpki (Guachinche) z tradycyjnym domowym jedzeniem i najlepszym lokalnym winem :)
Biuen Provecho & Salud :)
Papas Arrugadas
Papas Arrugadas - pomarszczone ziemniaki. Gotowane w wodzie z dużą ilością soli (kiedyś do gotowania używano wody morskiej). Po ugotowaniu mają biały nalot. Podaje się jako dodatek do dania głównego lub jako przekąskę - obowiązkowo z sosami Mojo.
Uwaga! Nie obieraj ziemniaków ze skórki, stracisz wtedy najważniejsze doznania smakowe.
Sosy Mojo
Sosy Mojo wstępują w dwóch wersjach czerwony i zielony sos.
Czerwony jest ostrzejszy, przygotowany z papryczki chili i kminku. Zielony to połączenie natki pietruszki i kolendry.
Stopień ostrości sosów może być różny, każdy szef kuchni ma na nie swój "patent", jednak rzadko oddalają się od oryginalnego przepisu.
Parrilladas (mixed grills)
Sposób podawania potraw z grilla. Parrilladas to góra różnych grillowanych mięs lub owoców morza i ryb. Za każdym razem może być inna. Porcje są duże, spokojnie dla dwóch głodnych osób lub czterech mniej głodnych :)
Dzielenie się Parrilladas to świetne towarzyskie doświadczenie.
ZUPY KANARYJSKIE
Zupy z kuchni Teneryfy są bardzo treściwe, pożywne i bardzo smaczne. Każdy kucharz ma swoje tajemnicze składniki, które sprawiają, że zupa smakuje inaczej niż w innym miejscu. Polecamy:
- Rancho canario - gęsta i aromatyczna zupa z ciecierzycą, ziemniakami i makaronem, z kurczakiem, wołowiną lub boczkiem.
- Ropa vieja - zupa z wołowiną lub drobiem, cebulą, ciecierzycą i ziemniakami.
- Potaje de verdura - to zupa z dodatkiem warzyw, którą warto zamówić.
Conejo al salmorejo
Conejo al salmorejo to nic innego jak królik w sosie. Kęsy królika gotowane są bogatym sosie z ostrej papryki, czosnku, białego wina, tymianku, liści laurowych, rozmarynu i papryki. Najczęściej podawany pomarszczonymi ziemniakami.
Ryby i owoce morza
Teneryfa to raj dla smakosza: jedzenie jest proste, trochę egzotyczne i świeże. Dotyczy to zwłaszcza ryb i owoców morza: są pysze głównie z tego jednego powodu – najczęściej pochodzą prosto z rannego połowu.
Polecamy:
- Chopitos - rodzaj małej mątwy – panierowany (najczęściej mąka) i smażony na głębokim oleju, przeważnie w całości (ze względu właśnie na rozmiar). Serwowane na ciepło, zaraz po przyrządzeniu i w towarzystwie kawałka cytryny, czasami z sosem aioli. Często występują jako tapas – chrupiące, świetne do piwa!
- Vieja - paugoryba, która jest jedną z najpopularniejszych ryb na Wyspach Kanaryjskich, zasłużenie, ponieważ jest pyszną rybą, szczególnie w połączeniu z odpowiednimi papas arrugadas i mojo verde. Serwowana w całości.
Cazuela de Pescado (rybne casserole)
Zamiast szukać paelli, która choć często nie jest kanaryjska, jest często spotykana w menu, szczególnie w kurortach, spróbuj cazuela de pescado. Potrawa nie jest tak popularna jak mięsisty odpowiednik puchero i jest alternatywnym sposobem na spróbowanie lokalnych ryb, które różnią się od typowego podejścia do grillowania lub smażenia. Ryby i owoce morza używane w cazuelach mogą się różnić, ale każde danie jest naprawdę smaczne i ciekawe!
Barraquito
Absolutny hit wśród kaw, a właściwie kawowy drink, układany w warstwy. Najpierw słodzone mleko skondensowane, kolejno likier 43 lub kawowy Tia Maria, kawa: najlepiej espresso i mleko – zwykle też osobno warstwa spienionego, wykończone odrobiną cynamonu i skórką z cytryny. Można też zamówić jego bezalkoholową wersję: „sin alcohol”. Sama kawa z mlekiem skondensowanym to „leche leche”.