Wino na Teneryfie
Wino to jeden z wyjątkowo cenionych produktów teneryfskich, który stanowi wielką chlubę wyspiarzy. Wina czerwone, białe i różowe – każdy z ulubionych rodzajów, tworzony jest tutaj z pasją i wyjątkowym oddaniem. Teneryfa to wspaniała lokalizacja upraw różnorodnych szczepów winorośli, a klimat jak i geologia sprawiają, że produkowane tutaj wina są niezwykle różnorodne i mają wyjątkowe właściwości. Teneryfa posiada pięć regionów winiarskich, z których każdy oferuje wyjątkowe trunki dla miłośników wina.
Tacaronte-Acentejo i Valle de la Orotava to uprawy winorośli czerwonych, które cechuje wyjątkowa jakość, a najpopularniejsze ich rodzaje to La Isleta, La Palmera, Viña Norte, Eras de Marques i Gran Theyda. Teneryfa posiada również charakterystyczną i dosyć wysublimowaną w smaku winorośl białą, z której najsłynniejszą jest Cueva del Rey. Do najpopularniejszych i najchętniej uprawianych rodzajów winorośli należą Listan negro i Listan blanco, a dla przykładu na zboczach gór Anaga Gebirge, od wieków uprawia się odmianę Malvasia. Najpopularniejsze wina Teneryfskie to wina półwytrawne lub wytrawne, a odmiany słodsze są rzadkością.
Głównymi cechami charakterystycznymi dla win teneryfskich jest ich świeżość oraz wytrawny smak, pamiętać jednak należy iż są to wspaniałe wina stołowe, których nie przechowuje się zbyt długo. Ceny win z Teneryfy są dosyć wysokie, bowiem zainteresowanie nimi jest znacznie większe niż podaż, a do tego dochodzą spore koszty produkcji. Wiele rodzajów winorośli wymaga upraw na kosztownych w utrzymaniu sztucznych tarasach. Będąc tutaj warto zatem skosztować tych doskonałych trunków, bowiem na kontynencie są one niezwykle trudne do zdobycia. Kanaryjczycy z dumą serwują swoje wyroby przybyłym turystom, jednak warto o nie poprosić, aby mieć pewność, że to co aktualnie smakujemy w restauracji nie jest przypadkiem tanim winem hiszpańskim.